środa, 4 czerwca 2014

Z czym to się je? część 1. Pekińskie smaczki

Pekin to miasto cieszące się różnorodnością nie tylko kulturową, ale również kulinarną - o czym mogłam przekonać się wkrótce po przyjeździe do państwa środka. Nie mogłam wręcz doczekać się skosztowania nowych potraw, zbadania czym raczą się Chińczycy podczas posiłków, oraz przekonania się, czy ryż jest tu istotnie nieodłącznym elementem posiłków.

Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, iż Chińczycy upodobali sobie jedzenie trzech głównych posiłków w ciągu dnia – śniadania, obiadu i kolacji, do których spożywania wyznaczyli sobie konkretne godziny. Ciekawostką jest to, że w Chinach przerwa obiadowa zaczyna się o godzinie 11.30 i trwa półtorej godziny. Ten czas przeznaczany jest na zjedzenie posiłku oraz drzemkę. Taki zwyczaj panuje zarówno w szkołach, jak i w większości miejsc pracy. Praktycznie podczas każdego posiłku na stołach restauracji i stołówek niezmiennie króluje ryż; nie sposób się jednak temu dziwić, ponieważ daje uczucie sytości i jest bardzo tani. Cena miseczki ryżu waha się od 1(50 groszy), niekiedy do 0.22元 (11 groszy).


Kuchnię chińską charakteryzuje ogólny misz-masz. Najczęściej spotykane są dwa typy dań. Pierwszym z nich są kopczyki ryżu, które w zależności od indywidualnego wyboru mogą zostać pokryte miksem warzyw, mięsem, jajkiem lub owocami morza. Drugim są tak zwane hotpoty, czyli ogrzewane metalowe misy wypełnione wodą, do której wrzucane są zamówione wcześniej składniki. Drodzy czytelnicy; jeśli wpadniecie kiedy z wizytą do państwa środka i przyjdzie wam głowić się nad plątaniną czarnych, tajemniczych znaków na karcie menu w restauracji, to chciałabym zachęcić was do spróbowania kilku najbardziej znanych i przepysznych dań. Dla wielbicieli kurczaka polecam 宫爆鸡丁<gong1bao3ji1ding1>; nieco bardziej konserwatywnych zachęcam do spróbowania jajecznicy z pomidorami西红柿炒鸡蛋<xi1hong2shi4chao3ji1dan4>. Natomiast wielbiciele ekstremalnych doznań na języku nie powinni pogardzić nieziemsko os  trym tofu 麻婆豆腐 <ma2po2dou4fu>. 


Oto przykład stołówkowego jedzenia. Prawda, że wygląda apetycznie?

雷倩

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz