Pekin to miasto cieszące się różnorodnością nie tylko
kulturową, ale również kulinarną - o czym mogłam przekonać się wkrótce po
przyjeździe do państwa środka. Nie mogłam wręcz doczekać się skosztowania
nowych potraw, zbadania czym raczą się Chińczycy podczas posiłków, oraz
przekonania się, czy ryż jest tu istotnie nieodłącznym elementem posiłków.
Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, iż Chińczycy
upodobali sobie jedzenie trzech głównych posiłków w ciągu dnia – śniadania,
obiadu i kolacji, do których spożywania wyznaczyli sobie konkretne godziny.
Ciekawostką jest to, że w Chinach przerwa obiadowa zaczyna się o godzinie 11.30
i trwa półtorej godziny. Ten czas przeznaczany jest na zjedzenie posiłku oraz
drzemkę. Taki zwyczaj panuje zarówno w szkołach, jak i w większości miejsc
pracy. Praktycznie podczas każdego posiłku na stołach restauracji i stołówek
niezmiennie króluje ryż; nie sposób się jednak temu dziwić, ponieważ daje
uczucie sytości i jest bardzo tani. Cena miseczki ryżu waha się od 1元 (50
groszy), niekiedy do 0.22元 (11 groszy).
Kuchnię chińską charakteryzuje ogólny misz-masz. Najczęściej spotykane są dwa
typy dań. Pierwszym z nich są kopczyki ryżu, które w zależności od
indywidualnego wyboru mogą zostać pokryte miksem warzyw, mięsem, jajkiem lub
owocami morza. Drugim są tak zwane hotpoty, czyli ogrzewane metalowe misy
wypełnione wodą, do której wrzucane są zamówione wcześniej składniki. Drodzy
czytelnicy; jeśli wpadniecie kiedy z wizytą do państwa środka i przyjdzie wam głowić
się nad plątaniną czarnych, tajemniczych znaków na karcie menu w restauracji,
to chciałabym zachęcić was do spróbowania kilku najbardziej znanych i
przepysznych dań. Dla wielbicieli kurczaka polecam 宫爆鸡丁<gong1bao3ji1ding1>;
nieco bardziej konserwatywnych zachęcam do spróbowania jajecznicy z pomidorami西红柿炒鸡蛋<xi1hong2shi4chao3ji1dan4>.
Natomiast wielbiciele ekstremalnych doznań na języku nie powinni pogardzić
nieziemsko os trym tofu
麻婆豆腐 <ma2po2dou4fu>.
Oto przykład stołówkowego jedzenia. Prawda,
że wygląda apetycznie?
雷倩
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz