czwartek, 5 czerwca 2014

Dlaczego zamiast ryby dostaniesz wieprzowinę

Gdy zawitacie w chińskiej restauracji niektóre terminy potraw mogą być bardzo mylące. Wiele nazw jest prostych i nijak skomplikowanych (ryż z kurczakiem, jajecznica z pomidorami), lecz są dania, które mają swoją historie, a przede wszystkim ciekawe nazwy! Dowiecie się na przykład, dlaczego w nazwie dania przyrządzonego z wieprzowina znalazł się znak na rybę '鱼‘.

Gongbao Jiding (宫保鸡丁)
Najpopularniejsze danie kuchni syczuańskiej. Jest to pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami, ostrą papryką, cebulą, porem i dużą ilością przypraw. Osobiście jest to moje ulubione danie chińskie, serwowane w jednej z stołówek na terenie kampusu. 
Za twórce dania uważany jest Ding Baozhen, gubernator Syczuanu w okresie panowania dynastii Qing. Istnieje dużo różnych opowieści, według których Ding, albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w restauracji, albo też istniejącą już potrawę syczuańską przyrządził na wzór dań, które jadał na północy, dodając używane w prowincji ostre przyprawy. Danie nazwano gongbao (宫保)- od noszonego przez niego tytułu honorowego. Jiding(鸡丁)znaczy po prostu kurczak.

Mapo Doufu (麻婆豆腐)
Jest to drugie popularne danie z prowincji syczuańskiej. To połączenie tofu zestawione z pikantnym chili oraz sosem na bazie fasoli. Często gotowane z sfermentowaną czarną fasolą i mielonym mięsem, najczęściej jest to wieprzowina lub wołowina.
'Ma' oznacza 麻子, czyli osobę zniekształconą przez ospę lub trąd. 'Po' 婆 tłumaczy się jako "stara kobieta, babcia", stąd 'Mapo' (麻婆) to stara kobieta, której twarz została pokryta ospą. Zatem danie jest czasami tłumaczone jako "Twarz po ospie Pani Tofu".
'Dofu' (豆腐) oznacza po prostu tofu.

Yuxiang Rousi (鱼香肉丝)
Kolejne syczuańskie danie, zwane również "plastry wieprzowiny o smaku ryby". 
Nazwa tego dania pochodzi od ryby o słodkim zapachu. Twórcą potrawy jest szef kuchni z prowincji syczuańskiej w czasach wczesnej republiki. Danie "zapach ryby" składa się z soli Chuan, soi, cukru białego, imbiru i czosnku, a głównym składnikiem jest mięso wieprzowe. Jak widać to danie nie ma nic wspólnego z rybą, lecz szef kuchni wykorzystując przyprawy i metody stosowane w Syczuanie uzyskuje smak przypominający rybę. Yuxiang jest jednym z najbardziej znaczących smaków w Chinach. Kucharz powinien zrównoważyć składniki tak dobrze, aby uzyskać idealny smak.
SMACZNEGO!

皮可欣

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz