czwartek, 5 czerwca 2014

Dziwne połączenia smakowe



            Jedzenie to niekończący się temat. Chińska kuchnia, ale też zwyczaje związane z jedzeniem są bardzo ciekawe i mogą być dla nas zaskakujące.
            Rzeczą której najbardziej mi tutaj brakuje jest polski chleb. Zakup go jest w ogóle nie możliwy. Istnieje niewielki wybór pieczywa w większych marketach czy cukierniach, ale oprócz chleba tostowego, wszystkie są słodkie! Oczywiście nie przeszkadza to Chińczykom w sprzedaży słodkich bułek lub ciasta z mięsnym nadzieniem. Słodkawe ciasto z jajkiem i parówką? Czemu nie.


Słodkie ciasto francuskie z wołowiną? A może niesłodki, czerstwy chleb z masłem orzechowym?



            Kolejnym bardzo popularnym tutaj produktem (i dziwnym dla mnie) są słodycze lub napoje z czerwonej fasoli. Naprawdę, jest ona prawie we wszystkich deserach. Przyznam, że jej bardzo nie lubię, więc szybko musiałam zapamiętać jak jest po chińsku i unikać jej. A nie jest to łatwe. Piłam już na przykład smoothie o smaku fasoli i banana, które akurat nie było najgorsze. A także bułeczki z takim nadzieniem  (na zdjęciu jagodowa).


            W Chinach też ziemniaki są traktowane w zupełnie inny sposób. O ile my jemy je jako główny dodatek do obiadu, tutaj są uznawane za warzywo, takie same jak inne. Więc kawałki ziemniaków są w warzywnych czy mięsnych gulaszach. Co w tym takiego dziwnego? Chińczycy nie uznają gotowania ziemniaków. Najczęściej są krótko smażone jeszcze surowe, więc są po prostu twarde i niesmaczne.
            Nie jest to może takie dziwne, ale zaskoczyła mnie też popularność herbaty z mlekiem. Wybór takich napoi jest o wiele większy niż bez, chociaż wydawałoby się, że powinno być inaczej. W końcu Chiny słyną ze zwykłej, dobrej, niesłodzonej herbaty. Okazuje się jednak, że jest ona dość trudna do dostania. Po pierwsze – we wszystkim jest bardzo dużo cukru, po drugie – wszyscy kochają tutaj skomplikowane, wieloskładnikowe napoje na wynos. Można zresztą to zobaczyć w poście 欧阳 . Jako bonus: zdjęcie najpopularniejszej chińskiej herbaty, którą można dostać w restauracjach czy kawiarniach (i w każdym sklepie).




斯红梅

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz