W zasadzie, najpopularniejszym
dodatkiem do posiłków w całych Chinach jest ryż. Zresztą z niego właśnie słynie
chińska kuchnia. Ale myliłby się ktoś, kto myślałby, że to jedyne co można
tutaj zjeść, oraz, że wszędzie w kraju jedzą to samo. Chiny to bardzo rozległe państwo, o
populacji przekraczającej 1,3 miliarda osób i 56 narodowościach różniących się od
siebie często w bardzo dużym stopniu, dzięki czemu posiłki są bardzo zróżnicowane terytorialnie.
A jak to wygląda w Pekinie?
![]() |
Szyld pekińskiej restauracji serwującej makaron |
Tak
samo często jedzony (albo nawet częściej) jak ryż, jest makaron. I to wbrew
pozorom nie ryżowy, tylko zwykły, pszeniczny makaron. Można go dostać wszędzie –
w restauracjach, na naszej stołówce, w sklepikach sprzedających na wynos. Wybór
jest ogromny, chociaż nieco mniejszy niż w Europie, bo nie jada się krótkich makaronów. Im dłuższe tym lepsze. Co według mnie jest paradoksem – gdy używa się pałeczek,
bardzo długi makaron nie jest najrozsądniejszym wyborem. Jak go zjeść? Zawsze mam
z tym problem, ale niestety Chińczycy też. Uznanym za normalny sposobem, jest podniesienie
partii makaronu do ust i wciągnięcie jej
z nieuniknionym mlaskaniem i całą gamą dźwięków, które u nas są uważane za
bardzo niegrzeczne. Ale to niestety specyfika mieszkańców Chin i należy się na
to przygotować idąc do chińskiej restauracji (tak jak do rozrzucania resztek
jedzenia wokół siebie).
Jednym
z najpopularniejszych jest 拉面 (Lāmiàn) będący cienkimi noodlami,
zazwyczaj w rosole z dodatkami. Tak sam makaron występuje w japońskim ramenie. Jest on bardzo długi i wąski.
Podobny makaron smażony z kiełkami,
warzywami i mięsem jest popularny także na wynos.
Moim ulubionym rodzajem jest gruby,
robiony na miejscu makaron pocięty na krótsze kawałki. Na zdjęciu smażony z
kapustą i boczkiem.
Makaron z zupą i wołowiną.
Półprzezroczysty (ryżowy?) o wyrazistym, lekko kwaskowatym smaku.
A nie jest to nawet niewielka część
tego, co można tutaj zamówić. Jak widać, danie to króluje na pekińskich stołach
ze względu na smak, szybkość i wygodę. Szczególnie, że naprawdę niewielka część
mieszkańców miast gotuje posiłki, większość stołuje się w restauracjach i
barach z oferujących jedzenie na wynos. Nie mają czasu ani ochoty na stanie w
kuchni, a dodatkowo wyjścia takie są ważną częścią życia towarzyskiego. I ceny
też są zachęcająco tanie.
斯红梅
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz